Jak oplotit výběh pro slepice

Chcete své drůbeži vytvořit dostatečně veliký výběh na zelené trávě, ale nevíte jak na to? Tak čtěte dále a dozvíte se informace, proč je  výběh pro slepice tak důležitý, jak by měl být veliký, jak vytvořit ideální výběh pro slepice a jak ochránit pozemek před rozhrabáním a vyzobáním trávy. Tak pojďme na to!
Síť pro drůbež

Proč je výběh pro slepice důležitý

Pokud si pořídíte slepice nebo jinou drůbež, musíte myslet na to, že budete muset zakoupit nebo vytvořit nejen kurník pro slepice, kde slepice přenocují a snáší vajíčka, ale také venkovní výběh pro slepice, kde holky budou trávit většinu dne. Proč slepicím dopřát dostatečně veliký venkovní výběh?

  • Spokojené slepičky – volný pohyb a rozlet činí slepice šťastné a spokojené.
  • Menší spotřeba krmiva – drůbež si na zahradě sama najde trávu, brouky a různá semínka a vy tak ušetříte alespoň přes léto za krmivo.
  • Kvalitnější vejce – dostatek trávy a dalších darů přírody, které si slepice ve výběhu vyzobou, poskytne slepicím rozmanitou a kvalitní stravu, která se projeví také na kvalitě vajíček a celkovém zdraví slepic.
  • Regulace agresivního chování – velký výběh pro slepice reguluje problémové chování v hejnu a napadání slepic mezi sebou, jelikož slepice mají dostatek prostoru a ve velkém výběhu zaženou nudu.
  • Přínos pro zahradu – drůbež zbaví Vašeho pozemku slimáků, larev a dalších škodlivých živočichů pro Vaše rostlinky.

 

Jak velký by měl být výběh pro slepice

Teď už víte, proč je venkovní výběh pro slepice tak důležitý. Jak si ale představit dostatečně veliký slepičí výběh? Jedné slepici bychom měli dopřát minimálně 4m2 volného prostoru. Někteří však doporučují, že ideální prostor pro jednu slepici je až 10m2. Je tedy na každém chovateli, jak velký slepičí výběh chce svým holkám dopřát a také jaké má možnosti. Čím větší venkovní ohrada pro slepice, tím samozřejmě lépe.

Jak zamezit rozhrabání výběhu pro slepice

Pokud slepice chováte v menším uzavřeném výběhu, dříve či později se tento prostor promění v rozhrabanou pustinu. Pokud nechcete, aby Vaši slepice žily v takových podmínkách, máte v podstatě dvě možnosti:

  • Vytvořit opravdu veliký výběh pro slepice – pokud slepicím vytvoříte opravdu veliký výběh nebo jim dokonce poskytnete přístup na celou zahradu, pak slepice tento prostor nestihnou vyzobat a vyklovat a tráva se stihne neustále obnovovat. Pokud na takovém pozemku však máte zahrádku nebo jiný prostor, který nechcete, aby Vám slípky rozhrabaly, pak bude lepší na tato místa umístit oplocení pro slepice. Výborná je pro tyto účely síť pro drůbež, s kterou máte během pár minut oplocení pro slepice hotové.
  • Vytvořit mobilní plot pro slepice – výbornou variantou je mobilní ohrada pro slepice. Mobilní ohrada pro slepice je takový ohradník pro slepice, který není na pevno zabudovaný v zemi a můžete ho podle potřeby jednoduše přesouvat. Mobilní výběh pro slepice jednoduše vytvoříte např. pomocí sítě pro drůbež. Síť pro drůbež postavíte během pár minutek na jakémkoliv místě. Jakmile slepice ve svém výběhu vyzobou nebo vyhrabou trávu, můžete jim tento mobilní plot během chvilky přesunout na nový prostor.

Doufáme, že nyní již máte dostatek informací, jak vytvořit vhodný výběh pro své slepice, aby žily ve volnosti a spokojenosti. Spokojená a zdravá slepice se Vám jistě odvděčí svými živinami nabitými vajíčky a to přeci stojí za to!


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?