Fotopast na zvěř

Hlavním kritériem pro rozlišení fotopastí je jejich účel. Proto rozlišujeme fotopasti určené pro zabezpečení proti zlodějům a fotopasti využívané myslivci. Klíčový rozdíl mezi těmito dvěma typy zařízení spočívá v míře jejich viditelnosti a hlučnosti při aktivaci při pořizování fotografií. Fotopasti pro zabezpečení proti zlodějům by neměly generovat žádný zvuk nebo světelný blesk, což by zloděje mohlo odstrašit nebo vést k jejich poškození nebo odstranění. U fotopastí určených pro zachycení zvěře není takový vedlejší efekt tolik problematický. Zvuk i světelný záblesk jsou natolik nedostatečné, že by neměly rušit lesní zvěř.
 fotopasti

Jaké možnosti fotopast na zvěř nabízí ?

Myslivci a ochránci zvířat nejčastěji využívají tyto fotopasti k monitorování pohybu lesní zvěře. Pro ochranu zvířat přináší tato technologie zajímavé informace o chování druhů, které se postupně vrací do místních lesů. To platí zejména pro takové vzácné tvory jako rys ostrovid, vlci nebo medvědi. Druhou skupinou, která fotopasti intenzivně využívá, jsou nadšenci pro nevšední záběry z volné přírody. Díky těmto zařízením lze získat cenné poznatky o chování ptactva a sledovat hnízdění, a dokonce pořizovat fotografie velmi plachých živočichů. Pro dosažení co nejlepších výsledků je však důležité umístit fotopasti na zvěř tak, aby nerušily živočichy a zároveň nezaujaly nenechavce. Při instalaci těchto zařízení ve volné přírodě nebo v lese je proto nutné věnovat pozornost ochraně a vhodnému maskování fotopastí.

Umístění a zabezpečení fotopasti

Pro správné fungování fotopasti určené k monitorování zvěře je klíčové, aby byla správně umístěna. Umístění by mělo splňovat dvě zásadní podmínky. Za prvé, v zorném poli fotopasti by neměly být žádné překážky, jako jsou stromy, větve atd. Za druhé, fotopast by neměla být příliš nápadná, aby neupoutala nežádoucí pozornost. Druhou podmínku lze často splnit obtížně, a proto je důležité fotopast správně zabezpečit, abychom ji neztratili. Instalaci a nasměrování fotopasti usnadňuje polohovací zařízení s stativovým závitem, který je dodáván s vruty. Tímto praktickým zařízením lze fotopast snadno připevnit ke stromu a následně ji připevnit na závit.

Metody zabezpečení

Pro ochranu fotopasti před poškozením nebo odcizením lze využít kovový ochranný box, což je uzamykatelná skříňka obvykle vyrobená z pevného ocelového plechu s tloušťkou kolem 3 mm. Na trhu jsou k dispozici ochranné boxy, které jsou navrženy pro různé značky a typy fotopastí. Optimálním řešením je kombinace kovové skříňky s lanovým zámkem. Většina lanových zámků má dostatečnou délku, aby mohly bez problémů obklopit i nejmohutnější stromy v lese. Lano se protáhne průvlakem na fotopasti, utáhne a následně zamkne.

Na závěr 

Celkově je třeba zdůraznit, že fotopasti jsou nepostradatelným nástrojem pro sledování zvířat a také pro monitorování aktivit kolem lidských obydlí, například v případě, kdy lidé chtějí zjistit, kdo se pokouší dostat do kurníku a ohrožuje slepice, jako jsou lišky nebo kuny. Rozlišování mezi různými typy fotopastí a správné umístění do příslušného prostředí jsou zásadní pro jejich úspěšné využití. Ochrana fotopastí pomocí kovových ochranných boxů a lanových zámků zajišťuje spolehlivost těchto zařízení a minimalizuje riziko jejich poškození nebo odcizení. Díky těmto opatřením můžeme pokračovat v pozorování fascinujícího chování divokých zvířat anebo je využít k ochraně našeho chovu. 

 

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

Potřebujete poradit nebo objednat?