Jak vybrat klec pro králíka?

Pokud si pořizujete zakrslého králíka tak zbystřete, klec pro králíka s vybavením byste měli mít přichystanou doma,  ještě než si králíčka domů přinesete. Jak by klec pro zakrslého králíka měla vypadat, jakou klec vybrat pokud máte králíčky dva a co v ní nesmí chybět? Pokračujte v článku. 

klec-pro-zakrsleho-kralika

Klec na králíka a její velikost 

Ať už jsou králíci čistokrevní nebo kříženci různých velikostí, vyžadují určitý prostorový standard. Ideální klec pro králíka by měl mít minimální rozměry 80 x 40 x 40 cm. Větší klec pro králíka je však vždy výhodnější. Pro nejmenší možnou velikost klece platí pravidlo, že králík musí mít možnost se podél úzké strany klece roztaženě protáhnout, zatímco delší strana by měla být nejméně dvakrát tak dlouhá. Výška by měla umožnit, aby králík pohodlně zapanáčkoval. Pokud kupujete mládě, zejména nečistokrevného králíka, není možné přesně předpovědět jeho budoucí velikost. Pokud plánujete chovat dva králíky nebo králíka spolu s morčetem, délka delší strany klece by měla být alespoň jeden metr, mohla by se Vám líbit dvoupatrová klec pro králíky. Vždy mějte na paměti, že kromě klece je také důležitý výběh pro králíka. Králík chovaný pouze v kleci má omezený pohyb, náchylnost k obezitě, nedostatek podnětů a často nemá dlouhý život. Pokud nemáte rádi vysávání, zvolte klec pro králíka s podlahovou vanou a vysokými stěnami, aby se podestýlka a seno udržely ve vnější části klece. 

Nezbytná výbava

 Klece pro králíky je také potřeba vybavit vším co potřebují, zde je seznam věcí které by Vám v kleci neměli chybět. 

  • Jesličky nebo seník 
  • Misku na granule, ovoce a zeleninu
  • Napáječka
  • Pelíšek 
  • Domeček
  • Záchůdek
  • Hračky pro trochu té zábavy

Vzhled není všechno

Zaměřte se i na praktickou stránku a jednoduché užívání a údržbu klece. Například dveře na přední straně nebo odklopná střecha jsou důležité pro snadný přístup k kleci. 

Kam klec pro zakrslého králíka umístit?

Je také důležité vybrat vhodné umístění klece v domě, například v obývacím pokoji. Kromě toho, by klec pro králíka neměla být vystavena přímému slunečnímu záření nebo průvanu. Zaměřte se na klidné a stinné prostředí a vyhněte se kuchyni kvůli chlupům a hluku, a zajistěte, aby klec byla vždy ve stínu. Uvědomte si také, že králíci preferují klidné prostředí bez přehnaného hluku nebo vystavení kouři. Doufáme, že Vám náš článek napomohl k představě toho, co pro svého spokojeného králíka budete potřebovat, teď už nezbývá nic, než Vám popřát plno hezkých chvil s Vašimi chlupatými kamarády. 

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

Potřebujete poradit nebo objednat?