Jak na hnízdění andulek

Máte pár andulek, který k sobě našel zalíbení a chtěli byste svůj chov rozšířit? Pak bude zapotřebí jim trošku pomoci, ale nebojte, není na tom nic složitého. Pro hnízdění si budete muset připravit hnízdící budku pro andulky a také trochu poupravit stravu. Jak tedy na to?
Ptačí budka BIRDY

Kdy je nejlepší čas pro hnízdění andulek

Andulka je připravená na rozmnožování již po 10 měsících věku. Nejlepší čas pro hnízdění je na jaře, kdy se příroda probouzí po zimě. Nenechte však andulky hnízdit více jak 2x do roka, jelikož je to pro ně velmi fyzicky náročné.

Co připravit pro hnízdění andulek

V přírodě si andulky vybírají pro hnízdění různé dutiny a škvíry, v kterých si budují své hnízdo. Pokud však andulky nebo papoušky chováte v kleci či voliéře, bude zapotřebí pořídit jim hnízdící budku. Hnízdící budka pro andulky a papoušky jim poskytne bezpečné místo, kde bez stresu snesou a vysedí svá mláďata. Budka pro andulky by měla být tak akorát veliká, aby se v ní andulka cítila pohodlně. Jak by tedy měla vypadat ideální hnízdící budka pro andulky a papoušky?

  • Rozměry hnízdící budky pro andulky by měly být zhruba 15x15x20 cm s vletovým otvorem okolo 5 cm.
  • Budka pro andulky by měla mít otevírací střechu, abyste mohli průběžně pozorovat mladé, a také aby bylo možné po odchovu mláďat budku snadno vyčistit.
  • Budku pro andulky doporučujeme vystlat hrubšími hoblinami, ale dejte pozor, aby nebyly vyrobeny z chemicky ošetřeného dřeva.
  • Hnízdící budka by měla být vyrobena z odolného materiálu, který se nerozkládá při kontaktu s trusem, neabsorbuje vlhkost a nepodléhá hnilobě. Taková budka pro andulky Vám poté vydrží opravdu dlouho a nebudete muset po každém hnízdění pořizovat novou budku. Takové vlastnosti má hnízdící budka pro andulky z vícevrstvého HPL laminátu, kterou ptáčci nemohou poškodit a po odchovu mladých ji pouze jednoduše rozložíte a umyjete jakýmikoliv čistícími prostředky.

Při hnízdění andulek se zaměřte také na okolní podmínky. Ideální teplota pro hnízdění andulek je 20-22°C.

 


Jak upravit jídelníček andulek

Už v době před začátkem hnízdění je dobré andulkám upravit stravu, aby měly dostatečný příjem všech živin. Andulčino tělo poté přirozeně vyhodnotí, že je ideální čas pro hnízdění, jelikož má dostatek potravy pro sebe i pro své mladé. Stravu andulek tedy obohacujte o naklíčená zrna, zeleninu, ovoce nebo vaječné směsi. Nezapomeňte také na dostatek všech vitamínů a minerálů, které jsou v tomto období velmi důležité pro zdravý rozvoj mláďat. Využít můžete kompletní minerálně vitaminové krmivo pro andulky, papoušky  a další exotické ptactvo, které pouze přimícháte do běžné krmné dávky andulek. Tyto vitamíny pro andulky a papoušky doporučujeme přidávat do krmení také mláďatům, aby pěkně rostla a zdravě se vyvíjela.

Přejeme hodně úspěchu při hnízdění a odchovu andulek.

 

SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?