Čím krmit králíky na výkrm?

Chováte králíky a chtěli byste, aby dobře prospívali a hezky přibývali na váze? Základem je králíkům dopřát kvalitní stravu, která bude obsahovat všechny potřebné živiny. Jak by takové plnohodnotné krmivo pro králíky mělo vypadat a čím krmit králíky na výkrm?
Granule pro kraliky

Vsaďte na jistotu a vyberte granule pro králíky

Pro výkrm králíků je tou nejlepší a zároveň nejjednodušší možností využít již hotové granule pro králíky. Granule někdy také nazývané jako pelety pro králíky jsou sestaveny odborníky na výživu a obsahují všechny důležité živiny v ideálním poměru. Někdo si raději míchá domácí krmení pro králíky ze svých vlastních zdrojů a i to je samozřejmě možné. Je zde však zapotřebí dobře znát výživové potřeby králíků. Nevhodné stravování totiž může vést k několika zdravotním problémům králíků, především s jejich trávicí soustavou. Hotová krmná směs pro králíky je oproti míchání vlastního krmení pro králíky o něco dražší, ale zato Vám ulehčí spoustu práce a přemýšlení, co všechno byste měli králíkům připravit.

Nemoc jménem kokcidióza

Kokcidióza je velmi časté infekční onemocnění králíků, které se projevuje trávicími obtíži a při závažnějším projevu nemoci králíci hynou. Nejnáchylnější na onemocnění jsou mláďata do 12 týdnů věku. Nemoc obvykle propuká na jaře nebo v létě, kdy je vyšší teplota a vlhkost prostředí. Jako prevence proti tomuto onemocnění jsou na trhu granule pro králíky s léčivy, tedy  kokcidiostatiky. Granule pro králíky s léčivy můžete králíkům podávat již v momentě, kdy začnou samostatně žrát.  Pokud nechcete granule pro králíky s léčivy využívat celoročně, doporučujeme toto krmivo pro králíky zařadit především v letních měsících, kdy je riziko nemoci výrazně vyšší. U vykrmovaných králíků však nezapomeňte granule s léčivy na posledních 14 dní před porážkou vysadit a nahraďte je krmivem bez kokcidiostatik.

Co žere králík domácí?

I přesto, že jsou granule pro králíky velmi důležité ve výživě králíků, nezapomeňte však na seno. Seno nesmí chybět v jídelníčku králíků v žádném ročním období. Seno obsahuje vysoký podíl vlákniny, která je zásadní pro udržení zdravého trávicího traktu králíků. Seno by tedy stejně jako voda mělo být králíkům neustále dostupné. Pro obrušování chrupu králíků, můžete přidat také tvrdé pečivo, např. suchý chleba. Na jaře a v létě pak stravu můžete obohatit ještě o dary přírody, např. pampelišku, jetel, mrkvovou nať, celer, apod. Tyto rostlinky jsou plné vitamínů a stopových prvků.

Jsme to, co jíme určitě platí i u králíků. Pokud tedy chcete mít zdravé králíky, tak jejich stravování rozhodně nepodceňujte. Přejeme pohodový a úspěšný chov. :)


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY

 

Potřebujete poradit nebo objednat?