Jak se efektivně zbavit čmelíků u slepic

Zamoření kurníku slepičím parazitem zvaným čmelík kuří je opravu noční můrou každého chovatele. Bohužel napadnutí drůbeže tímto roztočem je zcela běžné. Dostává se k nim z peří volně žijících ptáků a v dobrém prostředí se opravdu velmi rychle množí. Dobrou zprávou však je, že víme, jak se úspěšně a efektivně čmelíků zbavit!
Jak se zbavit čmelíků

Čmelík kuří

Čmelík, někdy také zvaný jako muňka je malý osminohý parazit o velikosti od 0,4 do 1,0mm. Barva čmelíků u slepic se mění ze světle šedé na rudo hnědou podle objemu nasáté slepičí krve. Tento slepičí parazit se v noci živí krví drůbeže a ve dne se ukrývá a rozmnožuje se v různých škvírkách a spárách v kurníku. Jedna samice muňky naklade 3-7 vajíček za den, které se v dobrých podmínkách vyvinou již za 1 týden v dospělé čmelíky schopné páření.

Jak poznat čmelíky u slepic

Škrábání, ztráta peří, neklid, podrážděnost, to všechno mohou být náznaky, že Vaše slepice zužují tito paraziti slepic. Dalším ukazatelem, že se objevili čmelíci u slepic může být snížení nebo úplně zastavení snůšky vajec. Jednotlivý čmelíci u slepic jsou pouhým okem špatně viditelní. Čmelíci se však po krmení shlukují v jednotlivých koloniích a pokud tedy kurník důkladně prohlédnete, můžete tam nalézt rudé „mapy“ těchto slepičích parazitů.
Slepici paraziti cmelici u slepic

Nejlepší je prevence

Ideální je, pokud ve Vašem kurníku budete mít takové podmínky, které čmelíkům nebudou vyhovovat a tak nedojde ani k jejich přemnožení. Jako prevenci proti čmelíkům u slepic doporučujeme podstoupit následné kroky:

  • Odstranit z kurníku vše, kam by se mohli čmelíci u slepic snadno schovat (plechy, lepenky, díry v obložení atd.)
  • Zajistit, aby stěny i podlahy kurníku byly ideálně bez spár a škvírek, jelikož právě tam se čmelíci rádi ukrývají.
  • Kurník pravidelně čistit a dezinfikovat.
  • Vyměnit dřevěná snášková hnízda za plastová snášková hnízda, která se snadno umývají a dezinfikují.
  • Účinná je také křemelina proti čmelíkům. Křemelinou doporučujeme vysypat především všechny spáry a dírky. Křemelinový prášek narušuje ochrannou povrchovou vrstvu těla čmelíků a jakmile se tedy nějaký slepičí parazit dostane do kurníku, díky křemelině ihned uhyne a nedojde k jeho rozmnožení.

Co dělat, když najdete čmelíky v kurníku nebo na slepicích

Pokud objevíte čmelíky v kurníku nebo v peří slepic, je zapotřebí začít okamžitě jednat.

  • Pro ošetření slepic proti čmelíkům doporučujeme přírodní odpuzovač čmelíků a dalších roztočů. Tento postřik na čmelíky účinkuje okamžitě a navíc chrání drůbež dlouhodobě před dalším napadením parazity.
  • Jak se zbavit čmelíků v kurníku je velmi zásadní otázka, jelikož toto hubení někdy vyžaduje hodně sil a energie. Aby bylo hubení čmelíků opravdu efektivní, doporučujeme vyvést všechnu drůbež ven z kurníku a provést opravdu generální úklid. Kurník je potřeba nejprve celý umýt a poté ho důkladně vystříkat účinnými chemickými prostředky. Doporučujeme např. tento účinný koncentrát SCHOPF MILBEN XPERT 15g, který zahubí během několika minut všechny čmelíky. Kurník poté doporučuje pořádně vyvětrat.
  • Za 5-8 dní s největší pravděpodobností zjistíte, že se vylíhli další čmelíci z vajíček, které byly ukryté v nejrůznějších zákoutích. Je to zcela běžné, a proto doporučujeme za tuto dobu celý úklid provést pro velký úspěch ještě jednou dříve, než budou nový čmelíci u slepic schopni rozmnožování.

V tuto chvíli budete mít vyhráno. Je však nutné být neustále ostražitý, jelikož zavlečení tohoto parazita do kurníku je především v letních měsících velice časté. Dodržujte proto všechna preventivní opatření a věříme, že u Vás již čmelíci u slepic nebudou mít šanci.

 
DOPORUČENÁ KOMBINACE PŘÍPRAVKŮ PROTI ČMELÍKŮM

 

Potřebujete poradit nebo objednat?